Tips inför din köksrenovering

Köket är en viktig del av boendet. Köket är ett rum som används flera gånger om dagen och är förutom en plats att laga mat och äta även en plats för att umgås.

När ni planerar renoveringen finns det många viktiga delar att ta hänsyn till.

Nedan har vi några tips till er:

– Placering av vatten och avlopp styr till viss del planeringen av köket om man inte vill göra ett större ingrepp och flytta även dessa. Hur stort arbetet är med att flytta vatten och avlopp utgörs av vilken konstruktion golv och vägg har, tex. betong eller regelstomme.

– Kökets triangel, eller ”kökstriangeln” som den ofta kallas, innebär att man lätt ska kunna röra sig mellan tre viktiga funktioner i köket: spis, kylskåp och diskho. Att ha dessa tre punkter relativt nära varandra underlättar arbetet i köket.

– Ett kök ska hålla över tid både i utseende och kvalitet. Utbudet av kök är idag nästintill oändligt och variationerna likaså. Välj material som passar för kök, dvs. som klarar slitage och daglig användning och tänk på vilken stil som passar er och det boende ni har.

– Ett kök består inte endast av skåp, bänkskivor och vitvaror. Omgivande material som golv, väggar, kakel och tak är också viktiga att ta med i planeringen. De bidrar till känslan köket ger och även till kökets hållbarhet och motståndskraft för slitage. Trägolv eller klinker? Golvvärme eller radiatorer? Målat eller tapet? Vad passar er stil och livsstil bäst?

– Belysning är en stor del av funktionen och känslan i ett kök. Tänk igenom hur ni kommer att använda köket t.ex. vart ni behöver arbetsbelysning och punktbelysning och vad för typ av allmänbelysning ni föredrar.

• Allmänbelysning, t.ex. taklampa eller spotlights
• Arbetsbelysning, t.ex. bänkbelysning
• Punktbelysning, t.ex. riktningsbar spot eller pendelbelysning
Ett tips är att välja dimbar belysning för att kunna reglera ljus efter behov.

Att renovera kök kräver tid och kunskap. Räcker inte tiden till? Känner ni att ni vill ha proffshjälp? Vi på Entreprenadhuset hjälper er med hela renoveringen, med en projektledare från start till mål. Arbetet är ROT-berättigat och vi jobbar enligt Hantverksformuläret -14 gentemot våra kunder.

Kontakta oss för mer information på:
entreprenad@entreprenadhuset.se alternativt på telefon 08- 35 45 22

Offertförfrågan
close slider