Att tänka på vid fasadmålning

Sommar och fasadmålning går hand i hand för många i dessa semestertider. Därför vill vi på Entreprenadhuset ge några tips inför kommande utvändiga målningsprojekt.

– Oavsett om ni ska utföra den utvändiga målningen för egen hand eller ta hjälp av professionell hjälp behöver omfattningen av arbetet bestämmas. I vilket behov av underhåll är huset? Räcker det med att måla en utsatt sida eller behöver hela fasaden målas? Vill ni måla grunden? Hur ser karmar, fönsterbågar, hängrännor och stuprör ut?

– Vilken kulör vill ni måla med? Om ni ämnar att byta kulör på huset är det bra att ta reda på vilka bestämmelser som gäller i kommunen, ibland krävs tillstånd för byte av fasadkulör. Kanske behöver ni ansöka om lov för att byta kulör?

Så här lyckas du med fasadmålningen

– Basen i ett lyckat målningsprojekt är att tvätta rent det som ska målas ordentligt. Ta hjälp av en fackhandel när du ska köpa rengöringsmedel. Undvik att spola trä med högtryckstvätt eftersom vattnet då tränger in i träfibrerna, var även rädd om fönsterglasen så att de inte blir missfärgade av rengöringsmedlet.

– Efter tvättning måste all löst sittande färg skrapas bort för att ny färg ska kunna fästa ordentligt.

– Efter tvätt och skrapning är det dags för målningens flera steg. Viktigt är att även här ta hjälp av en fackhandel som kan hjälpa dig att, oavsett kulörer, ta fram ett färgsystem. Detta för att färgerna då garanteras av tillverkare vara kompatibla med varandra.

1. Impregnera trärena ytor
2. Måla alla ytor med grundfärg en gång.
3. Färdigstryk minst två gånger. Glöm inte det utsatta ändträt!

Måla är roligt men tar mycket tid! Finns inte tiden eller orken kan vi på Entreprenadhuset hjälpa er. Arbetet är ROT-berättigat och vi jobbar enligt avtalet Hantverksformuläret -14 gentemot våra kunder. Kontakta oss för mer information här!

Offertförfrågan
close slider